Hogyan ültessünk fűmagot? Avagy a füvesítés lépései – 1. rész

Új gyepet szeretnénk, vagy újra füvesítés előtt állunk? Bár nem kellenek atomfizikai ismeretek a pázsit vetőmag ültetésének és nevelésének folyamatához, de azért nem árt tisztában lenni néhány fontos alaplépéssel, hogy a füvesítés végeredménye egy csodálatosan sűrű, zöld és egységes gyep legyen, amire igazán büszkék lehetünk majd.

Az időzítés fontos a füvesítés szempontjából, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy mikor vetjük el a magokat és indítjuk el a folyamatot. Ez a mag fajtájától függően lehet ősz, tavasz, vagy nyár eleje is akár. A mérsékelt hőmérséklet elősegíti a magok csírázását és gyökeresedését.

De mielőtt a magok a földbe kerülnének, érdemes elvégeznünk egy talajtesztet. A talaj állapota, mint például a pH-szint vagy a szervesanyag-tartalom százalékos aránya, befolyásolják az új vetőmag növekedését. Talajtesztelő készülékek, tesztkellékek után érdeklődjük az Interneten, vagy a közelünkben lévő kertészetnél.

A talaj megfelelő pH egyensúlyának megteremtése segíti, hogy a füvesítés eredményes legyen. Ha a talaj pH értéke kibillent, a fű nem tudja a fejlődéséhez szükséges tápanyagot felvenni. Ha például a pH szint túl alacsony, mészre lesz szükség, ha a talajban kevés a szerves anyag, akkor komposzt hozzáadásával javíthatunk a talaj állapotán, amivel elősegíthetjük a magvak és a fű fejlődését.

Vissza a cikk listához