Hogyan ültessünk fűmagot? Avagy a füvesítés lépései – 2. rész

Az első részében kitértünk rá, hogy a füvesítés esetében milyen előkészületek szükségesek ahhoz, hogy mihamarabb sűrű és dús gyepünk legyen.

Az időzítés fontos, hiszen nem mindegy, hogy mikor vetjük el a magokat és indítjuk el a folyamatot.

A talaj állapota is befolyásolhatja az elvetett fűmagok növekedését, ezért érdemes talajtesztet végezni a füvesítés előtt.

Továbbá a vetőmag minőségére is érdemes figyelmet szentelnünk. Az alacsony minőségű vetőmag gyenge minőségű pázsithoz vezet.

Vásárlás előtt tanulmányozzuk a fűmagok címkéjét, amin olyan fontos minőségi tényezőket találhatunk, mint a csírázási arány, vagy a gyommagvak százalékos aránya. Vannak olyan speciális magok, amik például alkalmazkodnak a lakóhelyünk időjárási viszonyaihoz.

Ha a füvesítendő területen sok a fa és az árnyék, akkor olyan vetőmagot keressünk, amelyek az árnyékos pázsithoz specifikus fűmagokat tartalmaznak.

Ha ezekkel a lépésekkel mind megvagyunk, akkor eljött az idő, hogy felkészítsük a talajt az ültetéshez. Tisztítsuk meg a területet mindentől, ami akadályozhatja vetőmag növekedését. Gereblyével szépen simítsuk el a területet.

Kerüljük a gyomirtó használatát közvetlenül az új gyep vetése előtt és után, mert ez akadályozhatja a csírázást és elpusztíthatja a fiatal, zsenge fűféléket.

A fűmagoknak a megfelelő fejlődéshez tápanyagokra van szükségük, ezért tápláljuk a talajt műtrágyával.

Lehetőleg olyat válaszunk, amelyet kifejezetten új pázsit indításához fejlesztettek ki és akár 3 hónapig is táplálja a füvet. A gyepterületen egyenletesen oszlassuk és szórjuk el a magokat, a vetőmagzsák javasolt utasításai szerint. Ezután ismét gereblyézzük át a területet, hogy a magokat a talajba dolgozzuk, de ne túl mélyre, hiszen napfényre van szükségük a fejlődésükhöz.

 

Vissza a cikk listához